Topbillede til fanebladet borger

Dødsfald

Flag på halv
Sker et dødsfald her i landet, eller i udlandet, har du mulighed for at få råd og vejledning, der kan støtte og hjælpe dig.

Anmeldelse af dødsfald

Ved dødsfald skal en læge skrive en dødsattest. Herefter kan du anmode om begravelse eller brænding af afdøde.

Umiddelbart efter et dødsfald skal en læge skrive en dødsattest. Hvis dødsfaldet er sket hjemme, er det afdødes egen læge eller en lægevagt, der skriver dødsattesten. Sker dødsfaldet på et sygehus, vil det være en læge derfra. Lægen anmelder dødsfaldet til Sundhedsstyrelsen.

Når der er skrevet en dødsattest, skal du anmelde dødsfaldet til kirkekontoret eller sognepræsten i det sogn, afdøde boede i, senest to hverdage efter dødsfaldet. I anmeldelsen skal du anmode om enten begravelse eller ligbrænding af afdøde.

Kirkekontoret sørger for at give besked om dødsfaldet til de øvrige offentlige myndigheder, blandt andet skifteretten og folkeregistret.

Som pårørende kan du vælge selv at stå for det praktiske omkring anmeldelse af dødsfald og begravelse, eller du kan træffe aftale med en bedemand om, hvilke ting han skal ordne.

Dødsfald i udlandet

Sker et dødsfald i udlandet, er det de lokale myndigheder, der udfylder en dødsattest. Herefter skal den danske ambassade eller konsulat kontaktes. Ambassaden eller konsulatet kan hjælpe med råd og vejledning i forbindelse med eventuel hjemtransport af kiste eller urne.

Sorg

Hvis du er efterladt og har brug for støtte efter dødsfald kan du på www.sorgvejviser.dk få et overblik over sorggrupper eller hjælp i eget lokalområde.

Yderligere information


Læs mere om:

> testamente
> anmodning om begravelse eller ligbrænding
> kirkelig begravelse eller borgerlig begravelse
> hvis du ønsker din aske spredt over åbent hav

Sidst opdateret 12. juli 2017